[poszt][/apokaliptika]

blog_banner_small.jpgPosztapokalipszis a filmek világán át

Filmek várólistán:

* On the Beach (2000)
    Veszélyes jövő
* Testament (1983)
    Testamentum
* The Book of Eli (2010)
    Éli könyve
* The Way (2009)
    Az út
* 28 Weeks Later (2007)
    28 héttel később
* 28 Days Later (2002)
    28 nappal később
* I Am Legend (2007)
    Legenda vagyok
══════════════════════


? Sunshine
    Napfény (2007)
? Miracle Mile
    Ne várd a csodát! (1988)
? Stalker
    Sztalker (1979)
? Mad Max sorozat
? Waterworld
? Raspad
? Terminator 4
...

Gépház

ELNÉZÉST A HÁROM HETES
'TÁVOLLÉTÉRT'

TARTALOMFRISSÍTÉS
HAMAROSAN

2012.12.23. 10:00 Nordbright

3. A pusztítók anatómiája

  Nézzük meg kicsit részletesebben, de még mindig csak néhány gondolat erejéig, hogy mit is jelentenek a felsorolt szörnyűségek az emberi civilizáció vagy annak túlélése szempontjából.

A Föld (vagy magjának) forgása lelassul, megáll
 pusztítás / pusztulás mértéke:
█ █ █ █ █

  Valószínűleg a leállás nem egyik napról a másikra történik, hanem évezredek, évmilliók alatt zajló lassú folyamat. Mivel a Föld forgására (többek között) a Hold is hatással van - ami pedig bizonyítottan távolodik tőlünk - elképzelhetőnek tűnik, hogy a forgásban komoly változások várhatók...majd...egyszer... De tegyük fel, hogy bolygónk gyorsan behúzza a kéziféket. Bár már erre is született filmes megoldás egy lézeres földvájó „gépkukac" és jó pár atomtöltet formájában, igazából egy ilyen esetben az emberiségnek vajmi kevés esélye lenne bármilyen módon is beleavatkozni a természet folyamataiba. A végkifejlet: teljes pusztulás. Túlélési esély hosszú távon nincs, viszont jó pár évig (akár évtizedekig) eltarthat, míg az élővilág szép lassan eltűnik, a felszíni klíma átalakul.

Zombi seregek támadása
 pusztítás / pusztulás mértéke: █ █ █ █ █

  Habár egy újfajta tenyésztett-, vagy természetes úton létrejött vírus elszabadulásának az esélye viszonylag nagy, orvosbiológiai szempontból mégsem tűnik valószínűnek, hogy élőhalott kollégákkal találkozzunk szembe valamelyik utcasarkon. Éppen ezért először még 0% esélyt adtam ennek az eseménynek, de mivel a napokban többször is megjelent a kérdés a médiában, ezért némileg önkorrekciót gyakoroltam. Az még talán elképzelhető is, hogy a fertőzés hatására módosult tudatállapotban, esetleg némileg fizikálisan is megváltozott emberi lények lepjék el az utcákat, de ez még messze áll a húsevő, egymást kaszaboló emberfajtól. A klasszikus, "föltámadó" élőhalottak megjelenése tehát nem valószínű. Ráadásul véleményem szerint az ilyen zombik túlélési esélye valószínűleg nem túl nagy orvosi segítség híján. Mivel a kézi fegyvereknek (a filmekkel ellentétben) nem valószínű, hogy ellenállnak, a megfékezésükre is komoly esélyek vannak, ráadásul elszigetelt helyeken viszonylag jól működő, egészséges kolóniák is kialakíthatók lennének. Konklúzió: a globális pusztulás a zombik esetén tehát nem valószínű, jó taktikával pedig a túlélési esélyeink is elég jók lehetnek.

"Ismeretlen" kisbolygó becsapódása vagy közeli elhaladása
 pusztítás / pusztulás mértéke: █ █ █ █ █

  Ahhoz képest, hogy mennyire elrugaszkodottnak tűnik a felvetés, manapság mégis ez az egyik legnépszerűbb világvége forgatókönyv – mármint a „hívők" körében. Némileg nevetségesnek tűnhet, hogy „ismeretlen" kisbolygók ténferegnek a naprendszerünkben, és hipp-hopp egyszer csak keresztezik a Föld pályáját. Mint mondjuk a manapság annyira közkedvelt Nibiru (Planet X). Legérdekesebb ebben a történetben maga az "ismeretlen" szó, vagy a rejtőzködés, főleg annak a fényében, hogy egy kisbolygóról beszélünk és nem holmi aszteroidácskáról. Nehéz elképzelni, hogy világszintű összeesküvésben titkolnák el a kormányok egy ilyen bolygó érkezését, pláne, hogy több ezer jól felszerelt amatőr csillagász, vagy egyéb csillagásztra szakosodott vállalat is naponta kémleli az eget. Valaki csak észrevenné valamikor. No de mind egy, tegyük fel, hogy jön, és ha közel halad el mellettünk egyszerűen csak kiszippantja a Föld atmoszféráját vagy esetleg be is csapódik. Ekkora mértékű pusztítás esetén a túlélés teljesen kizárt, valószínűleg még a földbe ásott szuperlétesítményekben sem úszhatják meg prominens vezetőink. Nem egy hálás filmtéma.

Özönvíz, árvíz
 pusztítás / pusztulás mértéke: █ █ █ █ █

  Igazság szerint ezt a fajta pusztítást nem tudom globálisnak és totálisnak elképzelni, de mivel sok helyen megjelenik, helye van a listán. Igaz, hogy az összes kontinensre kihatna és közvetlen- vagy közvetett módon valamilyen formában minden ország részese lenne az „ázás" hatásainak, mégis a kontinensek belsejében, vagy a magasabb hegyek környékén valószínűleg viszonylag jó eséllyel átvészelhetjük a történéseket - hiszen akkora áradásra azért mégsem kell számítanunk mint pl. a 2012 c. filmben volt látható, ami megmássza a Himaláját is. Fontos kérdés, hogy honnan származna a többlet víz és milyen tempóban zúdulna ránk. A felmelegedés miatti tengerszint emelkedés viszonylag lassú és tervezhető, ráadásul jórészt csak a tengerparti országokat és területeket érintené. Szökőárak szintén csak lokális pusztítással járnak, más, gyors tengerszint emelkedéssel járó eseményről pedig még nem nagyon hallottunk. Egy aszteroida... persze..., de az már egy másik történet.

A Nap felfúvódik és/vagy felrobban
 pusztítás / pusztulás mértéke: █ █ █ █ █

  Erről az eseményről sokat nem szeretnék elmondani. Akit érdekel a téma inkább mélyedjen belle a csillagászati ismeretekbe, ugyanis valós dologról van szó - csak megint évmilliók távlatában. Talán addigra már elég ügyesek leszük, hogy még a naprendszerünket is elhagyjuk és visszafordulva gyönyörködjünk a látottakban. Ha mégsem, nyilván nem túlélhető vagy megakadályozható a dolog, viszont nem is évtizedek alatt történik. Elég vontatott film lenne.

A Nap kihűlése
 pusztítás / pusztulás mértéke: █ █ █ █ █

  Csillagászati szempontból egyelőre nem tudunk ilyen fajta fenyegetettségről, de hagyjuk meg magunknak a kiskaput, hiszen még igen csak sok mindent nem tudunk ebben a tudományágban, tehát akár valóságos dologról is beszélhetünk. Persze szintén nem a közeljövőben. Mindenesetre ha egy ilyen esemény bekövetkezik a túlélésünk szintén reménytelen. Megint marad a lelépés a Tejútrendszer egy másik galaxisába.

Idegen civilizáció támadása
 pusztítás / pusztulás mértéke: █ █ █ █ █

  Bár személy szerint elég valószínűtlennek tarom, hogy az univerzum megszámlálhatatlan naprendszerében keringő bolygókon éppen mi legyünk az egyetlen magas szinten gondolkodó faj, mégis be kell látni, hogy egy idegen invázió esélye mégsem túl valószínű az elkövetkező években. Nyilván lehetne vitatkozni, hogy miből következtethetünk erre és jogos is lehet a felzúdulás. Az, hogy eddig (bizonyítható) módon nem jelentek meg a földönkívüliek még nem jelenti azt, hogy már nem is fognak mostanában. Ez igaz, de annak a valószínűsége, hogy ez épp a mi életünkben (vagy +100-200 éven belül) bekövetkezik mégis elég kevés. Az sem feltétlenül biztos, hogy azonnal fegyvert rántanak és letarolják a bolygót. Azonban ha mégis így történne, valószínűleg elég jó esélyekkel indulhatnak ellenünk. Az emberiség totális pusztulása mégsem túl valószínű. Segítségünkre lehet a hazai pálya és az igen nagy élettér. (Persze ha nem semmisítik meg azt teljesen, de annak meg mi lenne az értelme? Csak agyaggalamb vadászatra jönnének?). Szóval jó darabig bújocskázhatunk velük.

„Gépek lázadása"
 pusztítás / pusztulás mértéke: █ █ █ █ █

  Ennek bekövetkezése gyakorlatilag csak rajtunk múlik. Nem kell túl nagy fantázia, hogy belássuk, a gépek egyre fejlettebbek lesznek és egyre több feladatra alkalmazzuk őket, akár önállóan is képesek lesznek mozogni belátható időn belül (max. 1-2 évtized). Ha ezeket ötvözzük a tanulás képességével valóban okozhatnak némi fejfájást. Az nehezen elképzelhető, hogy kibányásszák maguknak a nyersanyagot, kohókban megolvasszák, vasat öntenek, áramköröket forrasztanak és ezután emberek után kutatva vadászosdit játszanak. Nem kizárt...de  elég csekély az esélye, hogy egy komplett robot-társadalmat felépítsenek. Ráadásul ez sem 1-2 nap alatt valósulna meg, tehát az embereknek is lenne némi ideje a reakcióra, hogy az első ámulat után fellépjenek az ébredező robók ellen. Itt inkább infrastrukturális pusztulást tudok elképzelni és nem Terminátorok ámokfutását.

Nanorobotok elszabadulása
 pusztítás / pusztulás mértéke: █ █ █ █ █

  Ez talán viszonylag új (én legalább is manapság olvastam), de nagyon érdekes teória. A jövő ugyanis valóban a nanotechnológiáé. Vegyük például az egyik legbizarrabb alkalmazási módot, az orvostudományt. Már most azon agyalunk, hogy nanorobotokat juttassunk az emberi szervezetbe, amelyek előre programozott módon belülről „kijavítják" a meghibásodott részeinket majd szó nélkül „távoznak" valamilyen formában a szervezetből. Na ezt az eddig csak részében fikciót kellene vegyítenünk a „gépek lázadása" teóriával. Vagyis mi van akkor, ha a nanobotjaink esetleg önállóságba kezdenek és elveszítjük felettük az irányítást. Esetleg magukat sokszorozni is képes nanobotokról lévén szó, újabb és újabb nano-építőelemeket felhasználva létrehozzák a maguk mását és megállíthatatlanul szaporodni kezdenek. Akár egészen addig, míg a föld összes építőelemét fel nem használják. Mint egy óriási hangyaboly, ellepik a bolygót, naprendszert, stb... Nem kell részletezni, hogy milyenek az esélyeink.

LHC (CERN) által létrehozott fekete lyuk/antianyag/bozon/Higgs-részecske/egyéb...elszabadul
 pusztítás / pusztulás mértéke: █ █ █ █ █

  Ez az a téma, aminek kapcsán csak atomfizikusok tudnának konkrét és elfogadható teóriákkal előállni, így hát ne is nagyon boncolgassuk, mert csak spekuláció lenne. A fenyegetésről csak röviden annyit, hogy tegyük fel, a kísérletek során egy teljesen más tulajdonságú részecske/anyag keletkezik mint amelyre a tudósaink számítottak. Ezen anyag pedig nem úgy viselkedik mint az várták és ha egy ilyen „dolog" elszabadul, valószínűleg messzire nem futhatunk el előle. Az pedig, hogy mit okoz gyakorlatilag megjósolhatatlan (hiszen nem ismerjük). Beszippantja a Földet, a Naprendszert, felrobbantja a bolygót, vagy bármi egyéb.

Fekete lyuk beszippantja a naprendszert
 pusztítás / pusztulás mértéke: █ █ █ █ █

  A galaxisunk közepén található fekete lyuk megbolondul és elkezd hízni, mígnem a eléri a mi naprendszerünket is. Vagy valami hasonló. Nem egy hálás filmtéma lehetne, ezért nagyon kíváncsi lennék milyen eszközzel mentenék meg az emberiséget a tudósaink...már ha egyáltalán belekezdenének, ugyanis ha a fény nem, akkor mi sem szabadulhatunk a sötét erő vonzásából. Legalább egy galaxisnyi távot kéne utaznunk, hogy elég messzire fussunk. Esélyünk: 0%.

Szupernóva robbanás / gamma kilövellés a naprendszer irányába
 pusztítás / pusztulás mértéke: █ █ █ █ █

  Az előző történet pepitában, csak itt nem a lyukba megyünk, hanem eltalál valami halálos sugárzás. Mivel a Földet vagy a naprendszerünket nem tudjuk más pályára állítani, ha már megtörtént a baj, sok dolgot itt sem tehetünk a futáson kívül. Kérdés csupán az, van-e időnk végiggondolni egyáltalán, hogy baj van, vagy csak pár szempillantás alatt elszenvedjük a történéseket. Szintén nem túl jó téma egy filmnek.

Pólusváltás
 pusztítás / pusztulás mértéke: █ █ █ █ █

  Ismét egy népszerű és ugyanennyire vitatott forgatókönyv, ezért nem is mennék bele a részletekbe. Ha a Föld légköre vagy élővilága nem sérül visszafordíthatatlanul a megváltozott viszonyok következtében és a mágneses tér sem enged be mindenfajta halálos sugárzásokat, akkor jó esélyünk van a túlélésre, még ha a mai civilizációnk valószínűleg jó időre meg is bénul. Évtizedeket mennénk vissza az időben, de akár túl is élhetjük elég nagy számban.

Globális felmelegedés – a Golf áramlat leállása utáni jégkorszak
 pusztítás / pusztulás mértéke: █ █ █ █ █

  Ez még csak egy teória és egyáltalán nem biztos, hogy egy tengeráramlás működésében bekövetkezett változás jégkorszakot okoz. De tegyük fel, hogy igen. Szintén évtizedek alatt lezájló változásokról beszélünk, mely idő alatt az emberiségnek is adott a lehetőség az "akklimatizálódásra". A civilizáció visszafejlődik, de az emberiség megmarad - ahogy a korábbi jégkorszako(ka)t is túlélte az élővilág.

Globális felmelegedés – földalatti metán felszabadulása
 pusztítás / pusztulás mértéke: █ █ █ █ █

  Ez is egy viszonylag új teória (a köztudatban). A felmelegedés következtében, a „kiolvadó" talajon keresztül az eddig föld alatt elzárva pihenő óriási kiterjedésű metánmezők gázai felszabadulnak és katalizátorként hatnak a föld légkörében, így drasztikusan felgyorsítják az üvegház-folyamatokat. Nem hangzik nagy hülyeségnek a gondolat, tehát elméletileg meg is történhet és az is elképzelhető, hogy nem is kell rá évezredeket „várni". Szintén a modern civilizáció pusztulásával járhat, de kisebb szerencsével az emberiségével nem.

Szupervulkán
 pusztítás / pusztulás mértéke: █ █ █ █ █

  Ilyen is volt már a történelem során, ezért nem zárhatjuk ki az esélyét, hogy újra bekövetkezik egy szuperkitörés. És ez is megjósolhatatlan időben. Maga a kitörés közvetlenül vélhetően nem, viszont a klímára gyakorolt hatásával az esemény igen káros hatással lehet a világunkra. Csak találgatások lehetnek, hogy milyennel, de akár egy nukleáris tél szerű forgatókönyv is lehetséges. Ilyen körülmények között az emberiség kis része lenne képes a túlélésre. (Miért nem készült még ilyen film?)

Aszteroida vagy üstökös becsapódása
 pusztítás / pusztulás mértéke: █ █ █

  Na, ezt sem kel nagyon ragozni. Az elmúlt évtized(ek) egyik legkedvesebb apokalipszis témája az atom után. Jön az aszteroida, de időben lelőjjük... Ezt inkább felejtsük el, ettől jóval hatékonyabb megoldás kellene, a puffogtatás nem biztos, hogy elég a szembejövő „puskagolyóval" szemben. Ráadásul elég jó kis űrhajónknak kellene rendelkezésünkre állni, hogy hónapokkal, esetleg évekkel elé menjünk a betolakodónak. Ha nem kisbolygó méretű aszteroidáról van szó, akkor jó eséllyel túlélhetik sokan a kataklizmát.

Napkitörés
 pusztítás / pusztulás mértéke: █ █ █ █ █

  Mondhatjuk, hogy ez egy mindennapos esemény, csak a mértéke soha nem akkora, hogy katasztrófát idézzen elő. Illetve eddig nem volt akkora, habár országnyi méretű áramkimaradás már volt napkitörés miatt - de azért mégis tűléltük valahogy. És ennél még nagyobb kitörés is volt már a történelem folyamán, csak akkor még nem volt túl sok elektromos árammal működő kütyü, aminek az elvesztése befolyásolta volna az akkor élők életét. Könnyen belátható, hogy a modern, elektromos áram nélkül szó szerint leálló világunkban egy komoly koronakitörés visszalökhet a középkor fejlettségi szintjére. És akkor még csak reméljük, hogy a mindenféle sugárzó részecskék (gamma, röntgen) közül sok nem éri el a földet és a mágneses mezőnk megvéd. Ez tényleg bármelyik percben bekövetkezhető esemény, amit még előrejelzni sem tudunk, sőt értesíteni sem nagyon az embereket, hiszen rosszabb esetben a napkitörés "előszele" pár órán belül elérheti a Földet. Az a valószínűbb, hogy legtöbben túléljük, mint ennek az ellenkezője, viszont a világ már soha nem lesz olyan mint amilyen most volt - vagy csak nagyon hosszú idő elteltével.

Nukleáris katasztrófa vagy háború – nukleáris tél
 pusztítás / pusztulás mértéke: █ █ █ █ █

  Ez is csak "rajtunk" múlik. A nukleáris fenyegetéssel már annyira együtt éltünk, hogy szinte már megszokottá vált - elsősorban persze a hidegháború évei alatt. Mindazonáltal a veszély még most sem múlt el teljesen. A rendelkezésre álló arzenál még ma is képes a Földi élet megölésére, megmérgezésére. Volt egy pár eset amikor szinte csak a véletlenen (vagy egy józan emberi gondolaton) múlt, hogy nem nyomták meg a piros gombokat. Most biztos senki nem ismerné az Internet fogalmát, már ha lenne kinek és min gondolkodnia a Földön. Valószínűnek tartom, hogy még egy nagyobb atomcsapás esetén is biztosan maradnának túlélők (pláne a távolabbi kontinenseken) akik biztosan nem egyszerűen bár, de talán hosszabb távon is túlélhetik a "világvégét". Nyilván a civilizációnak vége, de ember még marad mutatóban.

Biológiai fegyver (pl. vírus) elszabadulása
 pusztítás / pusztulás mértéke: █ █ █ █

  Szintén élő fenyegetés. Ami emberek kezében van, az nem megfelelő intézkedések következtében el is szabadulhat. Egy fegyvernek szánt vírus kegyetlen pusztításokat vihet végbe és az esetleges mutálódásának következtében még a megállítása is kétséges. Nyilván létezik ellenszere is, de mire nagy mennyiségben terjeszteni kezdenék, már régen másfajta variánssal találnák szembe magukat a biológus katonáink. Csak az elszigetelt helyeken lehetséges a túlélés, feltételezve, hogy az állatvilágra nem ártalmas vírusról beszélünk.

Új fajta vírus természetes kialakulása vagy egy meglévő mutációja
 pusztítás / pusztulás mértéke: █ █ █ █

  Némi túlzással mindennapos dologról beszélhetünk. Az ismert vírusok bármikor mutálódhatnak, akár évről-évre is (lásd influenza). Csak nem mindegy, hogy melyik vírus és milyen formában (mivé) alakul. Az esély mindig ott van, csak a természeten múlik, hogy mikor él vele és állít elő egy halálos kombinációt. Modern világunkban a vírus terjesztése globális viszonylatban megtörténhet pár órán belül, tehát karantén létrehozásának az esélye a gócpontok körül nulla. Csak a gyors ellenszerben bízhatunk, ami viszont nem napok kérdése. Elszigetelt csoportok jobb eséllyel vészlhetik át a történteket, de a vész bármikor visszatérhet.

  Összegezve, a fentiekből is leszűrhetjük, hogy egyértelműen a naprendszerünkből-, vagy az azon kívülről érkező külső hatások azok, amelyek leginkább elhozhatják a végső (teljes) pusztulást, és amelyekre gyakorlatilag semmilyen ráhatásunk nincs. Értelemszerűen viszont éppen ezek az események nem szolgálnak jó témával a posztapokaliptikus filmek készítőinek (hiszen ha minden elpusztul nincs miről „beszélni"). Tehát a posztapokaliptikus világ megjelenítése szempontjából maradnak elsősorban a Földön létrehozott "szörnyűségeink" által elkövetett pusztítások és következményeik.

post_03_001.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: vírus apokalipszis világvége zombi aszteroida nano idegenek gépek kisbolygó atomháború kataklizma katasztrófák pusztítók Nap


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása